Els municipis del sistema Ter-Llobregat entren en fase d’emergència per sequera

Els municipis del sistema Ter-Llobregat entren en fase d’emergència per sequera

La nova fase d’emergència per sequera estableix la reducció del reg agrícola, del consum d’aigua industrial i recreatius, entre altres mesures per contenir la gravetat de la sequera

Sequera de Catalunya: 2021, 2022 i 2023 amb menys precipitacions registrades, sense la quantitat d'aigua necessària. Fase d'emergència per sequera.

Els municipis que depenen dels embassaments del sistema Ter-Llobregat han entrat a una fase d’emergència per sequera. La declaració va arribar ahir, 2 de Febrer, per part de Pere Aragonès i el conseller David Mascort, després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, en què es van revelar els detalls d’aquesta nova situació crítica.

Causes de la fase d’emergència per sequera

Amb més de tres anys consecutius de manca de pluges, 2021, 2022 i 2023 han estat els tres anys amb menys precipitacions registrades en els darrers 110 anys, segons l’Observatori de Fabra. Aragonés va afirmar que és la pitjor sequera, amb més de quaranta mesos de pluges reduïdes i més de tres anys sense la quantitat necessària.

Quines seran les mesures?


La nova fase d’emergència implica una reducció del 80% en el reg agrícola, del 25% en el consum d’aigua per usuaris industrials i restriccions en els usos recreatius. Els 202 municipis afectats hauran de limitar la dotació màxima d’aigua de 200 litres habitant/dia, amb possibilitat de reduir-la fins als 160 litres en cas d‟extrema urgència.

Així mateix, s’han establert restriccions a l’ús de piscines i altres instal·lacions recreatives, així com a les dutxes de les platges i en activitats que impliquin ús d’aigua potable.

Sectors afectats davant la normativa


El sector agrícola i ramader serà un dels més afectats, amb restriccions del 50% en el cas de la ramaderia i del 80% a l’agricultura. Això ha generat preocupació i crítiques, especialment pel coordinador d’Unió de Pagesos, Josep Guitart, que va alertar que a un ramat no li pots dir que begui la meitat d’aigua.


El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, va expressar la preocupació pel turisme, ja que la prohibició d’omplir piscines podria provocar una pèrdua significativa d’ocupació als hotels.


Mentrestant, Aragonès va assegurar que es reforçarà la producció d’aigua amb dessaladores i mesures de regeneració. S’ha accelerat la modernització de les xarxes d’abastament d’aigua i s’han multiplicat les inversions per augmentar la capacitat d’obtenció d’aigua. Tot i això, les crítiques i la preocupació per les conseqüències d’aquesta fase d’emergència per sequera persisteixen, amb diversos sectors i col·lectius ecologistes assenyalant la “mala gestió” del Govern.

Per seguir actualitzat, no et perdis cap contingut del nostre blog.

Leave a Reply